اگر برای شما هم سوال است که واقعا VoIP چیست؟ باید بگوییم که اصطلاح VoIP مخفف Voice over Internet Protocol و به معنی انتقال صدا بر روی بستر شبکه است و اکنون در ارتباطات تجاری بسیار پرکاربرد و رایجاند. این فناوری در صنعت IOT، در سرویسهای ارتباطی مثل مسنجرهایی که امکان تماس صوتی دارند و در سرویسهای مدیریت تماس سازمانی استفاده میشود.
فیلسوف انگلیسی رابرت هوک در اوایل سال 1667 دستگاه انتقال صدای اولیه را اختراع کرد. این اختراع وسلیهای بود که امواج صوتی را از طریق ارتعاشات مکانیکی بر روی یک سیم مثل یک ساز آرشهای تولید و ارسال میکرد. بااینحال، جهان باید 200 سال دیگر برای گام بزرگ بعدی در تکامل ارتباطات ارسالی صبر میکرد.
رشد روز افزون ارتباطات نوین در سالهای اخیر باعث گسترش چشمگیر نیازمندی به ابزارها و سیستمهای ارتباطی در حوزههای گوناگون شده است. ازاینرو سیستم تلفن VoIP از منظر سهولت در کاربرد و در دسترس بودن عموم بهعنوان اولین راه ارتباطی شناخته شده است. با گسترش شبکههای مخابراتی و کامپیوتری این تکنولوژی هم مثل سایر زمینهها، دستخوش تحولات و در نتیجه افزایش کاربردها و امکانات آن شده است و باعث شده تا تکنولوژی ویپ معرفی گردد. ممکن است برای شما این سوال مطرح شود که اساسا تکنولوژی VoIP چیست؟ و چگونه کار میکند. ازاینرو در ادامه این مطلب سعی شده تا درباره ماهیت این تکنولوژی و نحوه عملکرد آن شرح داده شود.
سرآغاز تحقیق و توسعه فناوری ویپ (از 1966 تا 1990)
فناوری ویپ از همان ابتدا به این شکل پیشرفته امروزی نبود. توسعه و پیشرفت آن به چندین دهه تحقیق، آزمایش و تکامل تکنولوژیک نیاز داشت تا اینکه تبدیل به یک گزینه اصلی در کسبوکارها شود.
در سال 1966، فومیتادا ایتاکورا از دانشگاه ناگویا و شوزو سایتو از شرکت تلگراف و تلفن نیپون برای پیشنهاد کدگذاری پیشبینی خطی LPC (روشی برای تبدیل گفتار به سیگنالهای دیجیتال)، باهم شروع به همکاری کردند. هشت سال بعد، در سال 1974، دفتر Culler-Harrison Incorporated در Goleta، کالیفرنیا و آزمایشگاه لینکلن MIT در Lexington، ماساچوست، اولین تماس VoIP را از طریق ARPANET (یکی از اولین شبکههای تلفنی با قابلیت اینترنت) انجام دادند.
بااینکه تماس برقرار شد، اما صدا درهم و ناواضح با سرعت 2.4 کیلوبیت بر ثانیه بود و بهوضوح تماسهای صوتی HD امروزه نبود. بااینحال، این رخداد نقطه عطف مهمی در تاریخچه ویپ و توسعه ارتباطات بود. بعدازاین قضیه بیش از یک دهه طول کشید تا تکنولوژی ویپ برای تبدیل شدن به یک گزینه ارتباطی تجاری قابل دوام تکامل پیدا کند.
تاریخچه ویپ: راهاندازی ویپ در اواخر قرن 19 میلادی
اوایل دهه 1900 دورهای از گسترش سریع اینترنت برای کسبوکارها بود. دستگاههای تلفن تجاری مبتنی بر اینترنت مختلف برای رفع نیازهای مشاغل در بازار ظاهر شدند. Speak Freely در سال 1991 بهعنوان اولین سرویس VoIP تجاری آماده برای مصرفکننده راهاندازی شد. بلافاصله پسازآن، برنامههای VocalChat و VocalTec تلفن اینترنتی نیز وارد صحنه شدند.
در واقع ویپ در سال 1995 با شرکتی به نام VocalTec شروع به کار کرد. آنها پیشگام اولین تلفن اینترنتی بهطور گسترده بودند و به کاربر اینترنتی اجازه میداد با دیگری تماس بگیرد و به بلندگوها و میکروفون وصل میشد. در آن زمان تماس ویدیویی هنوز در دسترس نبود.
در سال 1996، برنامه Voicemail (صندوق صوتی) روی کار آمد و کاربران میتوانستند پیامهای صوتی را از طریق اینترنت به تلفن مقصد ارسال کنند. البته کیفیت ضعیف صدا و قطع شدن های مکرر از ضعفهای آن بود. در همان سال،VocalTec نرم افزار تلفن اینترنتی خود را در ارتباط با Microsoft NetMeeting معرفی کرد.
در سال 1998، VocalTec به ایجاد ظرفیتهای ارتباط کامپیوتر به تلفن و تلفن به تلفن برای VoIP ادامه داد. در پایان سال، تماسهای VoIP کمتر از 1٪ از کل تماسهای صوتی را تشکیل میدادند. شاید به این دلیل که اگرچه تماسها رایگان بود ولی تماس گیرنده مجبور بود قبل از شروع و همچنین پس از پایان مکالمه، به یک سری تبلیغات گوش دهد.
در طول این دهه، سازندگان تجهیزات تلفن و متخصصان مخابرات شروع به استفاده از انتقال دیجیتال به نفع خود کردند. ایده انتقال اطلاعات از طریق بستههای مبتنی بر IP به دلیل سرعت، کیفیت بهبود یافته و هزینه کمتر جذاب بود. آنها شروع به اضافه کردن قابلیتهای IP به سوییچهای خود کردند و در نهایت نرم افزاری را توسعه دادند که به کاربران اجازه میداد یک مبدل VoIP را به تلفنهای خود متصل کنند.
در سال 1974، دفتر Culler-Harrison Incorporated در Goleta، کالیفرنیا و آزمایشگاه لینکلن MIT در Lexington، ماساچوست، اولین تماس VoIP را از طریق ARPANET (یکی از اولین شبکههای تلفنی با قابلیت اینترنت) انجام دادند.
با وجود فناوری پیشرفته، پهنای باند اینترنت هنوز به اندازه کافی برای پشتیبانی از صدای با کیفیت بالا یا آپلود سریع وجود نداشت. این عوامل باعث شد که فناوری ویپ کند باشد و به خصوص در مقایسه با خدمات VoIP کسبوکارهای کوچک امروزی کیفیت تماس قابل قبول نداشته باشد، این برنامهها نتوانستند به موفقیت اصلی دست یابند، اما زمانی که اینترنت پهنای باند جهان در اوایل قرن بیست و یکم تغییر پیدا کرد، تاریخچه VoIP متحول شد و ویپ به گزینه اول ارتباطات در کسبوکارها تبدیل شد.
ورود گسترده ویپ به عرصه تجارت در اوایل قرن دو هزار
پهنای باند اینترنت در اوایل قرن دو هزار در بیشتر مناطق پرجمعیت جهان توسعه یافته بهآسانی در دسترس و مقرونبهصرفه بود. این امر همراه با اختراع کدک MDCT که ارسال صدا به عنوان داده از طریق وب را برای نرمافزار آسانتر میکرد، زمینه را برای گسترش تکنولوژی ویپ فراهم کرد.
تکنولوژی ویپ روزبهروز پیشرفتهتر میشود و این اصطلاح کنجکاویهای بیشتری را برای مردم ایجاد میکند تا بدانند که VoIP چیست و چه کاربردی دارد. و در همان سالها، سه شرکت مختلف نرم افزار سوئیچینگ VoIP را بهعنوان افزونههای استاندارد در تجهیزات مسیریابی خود معرفی کردند. این دسترسی به این معنی بود که تا سال 2003، تعداد تماسهای VoIP بهطور قابلتوجهی به 25 درصد از کل تماسهای صوتی افزایش یافت.
در دسترس بودن پهنای باند بیشتر به این معنی بود که کیفیت تماس بهطور قابلتوجهی بهبود یافته بود و مشکل اتصال بسیار کمتر از اتصالات تلفنی بود. این تماسها هنوز نسبتاً گران بودند و گاهی اوقات مشکلات اتصال نیز داشتند، اما بهطورکلی یک پیشرفت بزرگ بود. کاربران هماکنون میتوانستند کارهای بیشتری را در اینترنت همزمان با برقراری تماس صوتی انجام دهند و کاربران از این تغییرات بسیار خرسند بودند.
VoIP چیست؟ اصطلاح VoIP مخفف Voice over Internet Protocol و به معنی انتقال صدا بر روی بستر شبکه است.
سازندگان سختافزارهای شبکه و سرویسهای ارتباطاتی شروع به تولید تجهیزات VoIP کردند. مصرف کنندگان متوجه شدند که تماس VoIP راهی عالی برای اجتناب از هزینههای مرتبط با استفاده از اینترنت و تماسهای تلفنی از راه دور است و آنها بیش از هر زمان دیگری از VoIP پشتیبانی میکردند. شرکتهایی که دفاتر مرکزی در سراسر جهان داشتند نیز شروع به استفاده از این امتیازات کردند.
ارائه دهندگان VoIP یک نرخ ثابت ماهانه برای خدمات خود دریافت میکردند که بیشتر از پرداخت هزینه برای بستههای اینترنت جداگانه و تلفن ثابت بود. Vonage در سال 2001 راه اندازی شد و به موفقیت بزرگی در بین مصرفکنندگان و کسبوکارها تبدیل شد و تاریخچه VoIP را دگرگون کرد. اسکایپ بعدها در سال 2003 وارد عرصه شد و سطح جدیدی از پتانسیل ارتباطات صوتی مبتنی بر اینترنت را عرضه کرد.
فناوری VoIP از سال 2011 تا امروز
ویپ همچنان در حال تکامل است و این تکنولوژی مقرونبهصرفهتر و دارای ویژگیهای پیشرفتهتری از خدمات تلفن ثابت است. در حاضر اکثر کسبوکارها و سازمانها از سرویسهای هوشمند VoIP برای ارتباطات تلفنی خود استفاده میکنند.
سیستمهای ارتباطی VoIP همچنان به نوآوری و ارائه ویژگیهای جدید و پیشرفته تلفن ویپ ادامه میدهند. اکثر ارائه دهندگان VoIP ویژگیهایی مانند تماس ویدیویی، پیامرسانی، اشتراکگذاری فایل، ضبط خودکار تماس را ارائه میدهند. فقط کسبوکارها از فناوری VoIP سود نمیبرند بلکه بازار مصرفکنندگان نیز گسترش یافته است.
تکنولوژی ویپ و عملکرد آن در سرویسهای مدیریت تماس سازمانی
در گذشته، برای بهرهمندی از سیستم تلفن در سازمانها نیاز بود تا بر بستر خطوط مخابراتی آنالوگ یا دیجیتال مراکز تلفن آنالوگ مثل سانترال پاناسونیک پیادهسازی شود که دارای معایب و محدودیتهای بسیاری در زمینه نگهداری و توسعه، کیفیت و ضبط مکالمات و قابلیت ارتباط با دیگر بسترهای نرمافزاری در سازمان بود.
از اینرو مهندسین در حوزه مخابرات و علوم کامپیوتر، تکنولوژی ویپ را طراحی و معرفی کردند که از طریق آن امکان برقراری مکالمات تلفنی را بر بستر شبکههای کامپیوتری در سازمانها فراهم میکرد. در تکنولوژی ویپ نیاز است تا پس از نصب نرمافزارهای ویپ بر روی یک کامپیوتر و ارتباط آن با شبکه سازمان، خطوط مخابراتی نیز توسط دستگاههای مبدل که به نام گیتوی مرسوم هستند به خطوط دیجیتال تبدیل شده و پس از ارتباط خطوط با نرمافزار ویپ و انجام تنظیمات، مکالمات تلفنی از آنالوگ به دیجیتال تبدیل شده و تماسهای درون و یا خارج از سازمان توسط بستر شبکه سازمان و خطوط مخابراتی برقرار خواهد شد. مراحل زیر نحوه عملکرد یک سیستم تلفن ویپ را شرح میدهد:
تکنولوژی ویپ مناسب چه کسبوکار و سازمانهایی است؟
امروزه به دلیل بهرهمندی سازمانها و کسبوکارها در هر حوزه از شبکههای کامپیوتری، میتوان از تکنولوژی ویپ در ابعاد گوناگون استفاده نمود و از امکانات آن بهرهمند شد. امکاناتی همچون برقراری مکالمات تلفنی بر بستر شبکه و افزایش کیفیت مکالمات، ضبط مکالمات درون و یا خارج از سازمان، توسعه و افزایش تعداد داخلیها به صورت نامحدود، امکان ارتباط با نرمافزارهای مورد نیاز در سازمان مانند نرمافزارهای CRM، امکان گزارشات دقیق از مکالمات درون و یا خارج از سازمان و بسیاری دیگر همگی از جمله امکاناتی هست که توسط یک سیستم تلفنی VoIP در سازمان شما فراهم خواهد شد.
همچنین اگر بر اساس نوع کسب و کار سازمان نیاز به امور مربوط به پشتیبانی مشتریان و خدمات پس از فروش باشد، سیستم تلفن ویپ کمک بسیاری در ثبت و رسیدگی دقیق به درخواست مشتریان کرده و میتوان ارتباط یکپارچهای را بین سیستم تلفنی ویپ و سایر نرمافزارهای مربوطه در سازمان ایجاد نمود. همینطور امروزه با رشد کسب و کارهای اینترنتی و فروش از طریق وبسایتها، میتوان ارتباط یکپارچهای را بین وبسایتهای فروش خدمات و سیستم تلفن ویپ برقرار نمود تا بهرهوری و کیفیت خدمات به مشتریان افزایش پیدا کند.
امکانات سیستم تلفن ویپ چیست؟
سیستم تلفن ویپ که برپایه دو نوع سختافزاری و نرمافزاری قابل ارائه است دارای امکانات و مزایای گسترهای هستند که در ادامه به شرح هر کدام از آنها میپردازیم. این امکانات با توجه به قابلیت توسعه پذیری سیستمهای تلفنی ویپ امکان گسترش و بهبود عملکرد آنها فراهم شده و میتوان با کدنویسی توسط افراد متخصص در این حوزه امکانات آن را شخصیسازی و گسترش داد. برخی از امکانات اولیه در مرکز تلفن VoIP به شرح زیر است:
- تعریف داخلیهای نامحدود
- امکان تعریف صف تماس برای جلوگیری از تماسهای از دست رفته
- طراحی منشی دیجیتال (IVR)
- برخورداری از کیفیت صدای HD در مکالمات
- امکان تعریف ساعت کاری برای سازمان و جداسازی تماسها در ساعات مختلف
- گزارشات تماس پیشرفته
- ضبط مکالمات
- شنود و نجوا در مکالمات
- مدیریت و سیاست گذاری برای برقراری تماس بین افراد سازمان
و بسیاری دیگر از امکانات که هرکدام بر اساس نوع نیازمندی افراد و سازمانها قابل توسعه خواهد بود.
بهرهمندی از سیستم ارتباطی یکپارچه در سازمان با استفاده از ویپ
با استفاده از سرویس VoIP در سازمان و با توجه به ساختار دیجیتال این نوع از سیستمهای تلفنی، بستر و امکان یکپارچه سازی دیگر پلتفرمهای ارتباطی در سازمان فراهم خواهد شد. با راهاندازی سیستم تلفنی ویپ در سازمان علاوه بر برقراری مکالمات صوتی تلفنی میتوان از ارتباط یکپارچه امکاناتی همچون مکالمات تصویری، چت درون سازمانی، ارتباط با سیستمهای نظارت تصویری، سیستمهای ارسال و دریافت SMS و… که هرکدام از آنها ممکن است به طور جداگانه در سازمان پیادهسازی شده باشند بهرهمند گردید.
مزایای بهرهمندی از سیستم تلفنی ویپ
از جمله مزایای راهاندازی سیستم تلفنی ویپ در سازمان میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- کاهش هزینه مکالمات به نسب سیستم تلفنی آنالوگ
- کیفیت بالای مکالمات به دلیل انتقال صدا بر بستر شبکه
- راه حل مناسب برای افرادی که نیاز به خط تلفن در زمان دورکاری دارند.
- قابلیت توسعه پذیری و بهرهمندی از امکانات پیشرفته
- حذف هزینههای هنگفت تماسهای بین الملل به وسیله برقراری تماس از طریق اینترنت
آینده VoIP
تکنولوژی VoIP سالبهسال به تکامل خود ادامه میدهد. سیستمهای تلفن تجاری هوشمندتر شدهاند و توسعهدهندگان با استفاده از این فناوری راهحلهای جدید و هیجانانگیزی میسازند.
تکنولوژی ویپ اکنون فراتر از تلفنهای هوشمند و کامپیوترها گسترش یافته و شروع به یافتن راه خود به اینترنت اشیا (IoT) کرده است. اسکوترهای برقی، یخچالها، بلندگوهای هوشمند و حتی تلویزیونها احتمالاً در آینده نزدیک به قابلیت ارتباط VoIP مجهز خواهند شد و این گستردگی و ورود به زندگی روزمره باعث میشود کمتر کسی به دنبال پاسخی برای VoIP چیست باشد.
سوالات متداول درباره تکنولوژی VoIP
در این قسمت ما به متداولترین سوالات شما در مورد فناوری ویپ پاسخ میدهیم
1) تکنولوژی VoIP چیست؟
اصطلاح VoIP مخفف Voice over Internet Protocol و به معنی انتقال صدا بر روی بستر شبکه است و اکنون در ارتباطات تجاری بسیار پرکاربرد و رایجاند. این فناوری در صنعت IOT، در سرویسهای ارتباطی مثل مسنجرهایی که امکان تماس صوتی دارند و در سرویسهای مدیریت تماس سازمانی استفاده میشود.
2) چه کسی VoIP را اختراع کرد؟
هیچ فردی بهتنهایی ویپ را اختراع نکرد. فناوری VoIP شامل تلاشهای مشترک و نبوغ مخترعان و مهندسان در چند قرن اخیر است. ذهن رابرت هوک، الکساندر گراهام بل، فومیتادا ایتاکورا، شوزو سایتو و دیگران همگی نقش مهمی در پیدایش و تکنولوژی ویپ داشتند.
3) اولین سرویس VoIP چه بود؟
Speak Freely در سال 1991 بهعنوان اولین سرویس VoIP تجاری راهاندازی شد.
4) چرا تکنولوژی ویپ بین کسبوکارها بسیار محبوب شده است؟
تکنولوژی ویپ در مقایسه با خدمات تلفن ثابت سنتی، کیفیت تماس بالاتر، قابلیت اطمینان بالاتر، مقرونبهصرفه بودن، دسترسی و کارایی بالایی را ارائه میدهد.
جمعبندی: VoIP چیست و چه کاربردی در زندگی ما دارد؟
ویپ یک فناوری نسبتاً جدید است که بهسرعت راه خود را در تمام جنبههای ارتباطات مدرن باز میکند. بااینحال، هنوز هم خیلی از کسبوکارها و همچنین مصرف کنندگانی در سراسر جهان وجود دارند که هنوز به تلفنهای ثابت سنتی متکی هستند؛ اما ازآنجاییکه اینترنت در سرتاسر جهان بهآسانی در دسترس و مقرونبهصرفه است، میتوان انتظار داشت که استفاده گسترده از ویپ نیز به همین منوال باشد.
راهاندازی سیستم تلفنی ویپ و امکانات گستردهای که برای هرنوع کسبوکار فراهم میکند، به رشد و بهود عملکرد پرسنل و افزایش کیفیت خدمات کمک شایانی کرده و با توجه به امکانات گسترده آن، باعث شده تا در زمان پیک تماسهای مشتریان، مدیران سیستم بتوانند به طور دقیق کیفیت خدمات سازمان را مدیریت و سیاستگذاری کنند. همینطور با توجه به امکان یکپارچه سازی سیستم تلفنی سازمان با دیگر نرمافزارهای مورد نیاز سازمان امکان بهرهمندی از یک سیستم جامع ارتباطی در سازمان فراهم خواهد شد. امیدواریم این مقاله توانسته باشد پاسخ کاملی به سوال «VoIP چیست» بدهد.
منابع: https://fitsmallbusiness.com/history-of-voip/ https://bebusinessed.com/history/voip-history/
مهرناز غلامی